Article archive

Посрещаме международни гости и по проект Discover My City

24/03/2023 13:00
В седмицата 20.-24.03.2023 г. посрещнахме колеги и приятели от Италия, Турция, Германия, Хърватия и Гърция, като част от дейностите по проект Discover My City Erasmus+ Ka229 Project . 
Групата успя да посети редица интересни места, които специално планирахме за тях. Разходиха се из София, посетиха Пловдив и имаха редица интересни лекции и презентации свързани с града, съвременните промени и проблеми, които всяко населено място изпитва. Запознахме ги с нашето училище и образователната ни система.

Нашето 107.ОУ "Хан Крум" на 89 години!

19/03/2023 13:32
Уважаеми родители,
Скъпи ученици,
Колеги,
 
Днес – 19 март 2023 г.,  107. основно училище "Хан Крум", град София празнува своя 89 рожден ден!
 
Скъпи ученици, 
Вие сте нашата най-голяма надежда за едно светло бъдеще.
Пожелавам Ви да бъдете силни, все така ученолюбиви и следвайте мечтите си. Уважавайте отдадеността на своите учители и нека традициите на родното училище винаги да греят в сърцата Ви.
Бъдете преди всичко добри хора, състрадателни и отдадени на каузите, които ще Ви водят през приключението, наречено "живот". Бъдете успешни и ни карайте да се гордеем, че сте възпитаници на любимото 107- о училище!
 
Уважаеми учители,
на днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, заслужаващи едно голямо Благодаря! Вашите вдъхновение, отговорност, воля и търпение възпитават и изграждат бъдещето на България. Бъдете все така неуморни и стремителни да посеете у децата чувство за градеж и единство. Благодаря за търпението, усмивките и за любовта, с които посрещате предизвикателствата и всеки нов ден.
Нека ЗАЕДНО продължим будителското си дело с любов към учениците, с отговорност към себе си, родителите и обществото.
Бъдете здрави и нека вървим все така всеотдайно напред по пътя на духовността. Продължавайте с делото си да пишете успешната история на 107. основно училище "Хан Крум"!
 
Уважаеми родители, 
Не спирайте да бъдете наши партньори по пътя на Вашите деца! Заедно можем да постигнем всичко в името на децата! 
Приемете моите поздравления по повод 89 години 107. основно училище "Хан Крум" с песента "България се ражда", нашия химн, в изпълнение на училищния хор с ръководител г-жа Павлина Чочова!
 
Честит празник!
 
Данко Калапиш
Директор на 107. основно училище "Хан Крум"

Ние сме домакини на четвъртата мобилност по проект Explore the world of coding

18/03/2023 15:05
В седмицата 13.-17.03.2023 г. посрещнахме колеги и приятели от Италия, Турция, Полша и Гърция, като част от дейностите по проект Explore the World of Coding Erasmus+ Ka229 Project . 
Групата успя да посети редица интересни места, които специално планирахме за тях. Изкараха почти цял ден при приятелите ни от АБВ Академия и се запознаха с последните новости в сферата на роботиката. Разходиха се из София, посетиха Пловдив и имаха специално посещение в Основно училище "Екзарх Антим Първи", където под ръководството главния психолог на Менса България / Mensa Bulgaria  имаха представяне на въпроси от тест за интелигентност и опита на огранизацията в тестването, както и кратък семинар по когнитивна психология! Разгледаха и нероятния Рилски манастир!
 

Пета мобилност на учители и ученици в Словения по Еразъм проект "We are a T.E.A.M! Together EU and Me!"

17/03/2023 14:53
Наш екип от двама учители и тридеца посетиха Словения като част от дейностите по проект "We are a T.E.A.M! Together EU and Me!", част от европейската програма Еразъм Плюс. Цяла седмица те бяха в град Мирна печ и участваха в множество проектни дейности свързани със спорт и здравословен начин на живот. Имали са и интересна културна програма в почивките между състезанията и семинарите.
Благодарни сме за всички тези възможности, които можем да предложим на нашите деца и учители!
 

Време за похвали и за наши деца, които участваха на олимпиадата по ИТ, областен кръг.

16/03/2023 12:54
Дойде моментът да се похвалим и с участието на наши деца на олимпиадата по ИТ, областен кръг. 
Това са снимки на проектите, които участваха:
* Даниел Стоянов и Георги Ганев от 6В - проект "Двадесет и осем съкровища";
* Калоян Стоянов 5В - проект "Спортна вселена";
* Карина Грозданова 5В - проект "Приказен свят".
Момчетата от 6. клас са на първо място в София в категорията "Интерактивни проекти". Техният проект и този на Карина са допуснати до национален кръг.
* А нашата Стефания Петрова от 4А е едно от шестте деца от София, които се класират да представят града на националния кръг на Националното състезание по компютърно моделиране. За съжаление нейния проект не можем да Ви покажем, защото задачите се правят в деня на състезанието и после никой няма достъп до тях.
Огромно БРАВО на децата! Бъете все така ученолюбиви и старателни!
Поздравления и за техния ръководител г-жа Мартина Ценова и за нейната отдаденост!
 

Гостува ни пътуващата изложба на децата от ателиета "Приложен фолклор"

16/03/2023 12:48
На 15 март бе открита пътуващата изложба на децата от ателиета "Приложен фолклор" към Центъра за изкуства, култура и образование "София" с ръководител Елеонора Асенова в нашето училище! 
Нашите приятели от ЦИКО " София" избраха именно нас за първи домакини на изложбата. Директорът Данко Калапиш и заместник -директорът на ЦИКО "София" Диляна Вучкова откриха изложбата,  поздравиха се за чудесната инициатива и си пожелаха още много такива! 
Събитието беше съпътствано от музикални изпълнения от участниците във вокална група " Весели гласчета"  с ръководител Мария Топалова към нашето училище и от танцови изпълнения на участниците от групите по български народни танци към ЦИКО " София" с ръководител Миглена Корунова.
Събитието се превърна в своеобразен празник на изкуствата и бе посетен от всички ученици на целодневна организация в училище!

Четвърта мобилност с деца в Португалия по проект Euroborave

10/03/2023 14:46
Наш екип от трима учители и шест деца посетиха Португалия като част от дейностите по проект EUROBORAVE, част от европейската програма Еразъм Плюс. Цяла седмица те бяха в град Vieira do Minho, Португалия и участваха в множество проектни дейности свързани с роботика и програмиране. Имали са и интересна културна програма в почивките между рабоните сесии.
Изглежда доста се забавляват, учейки нови неща и отдавайки се на приключенията, които програма Еразъм ни предоставя!
 

Стилове на самостоятелно учене

04/03/2023 14:39
Ученици от 5 "В" и 5" Г" класове,, посещаващи групата за целодневна организация на учебния ден с учител Пламен Петков представиха своите стилове на самостоятелно учене, "трикове", които използват и полезни съвети, които им помагат пред свои съученици и родители.
След като написаха съчинения относно това как учат, учениците с радост и малко сценична треска представиха своя индивидуален начин, по който се обучават в училище и у дома. 
Презентациите, които бяха направили са тяхно дело, като в тях бяха наблегнали на основни моменти от съчиненията си. Те успяха да развият своята себерефлексия относно ученето и запаметяването на информация, а след това с лекота да предадат тези знания и на останалите, чрез чудесните отборни презентации, които подготвиха. В защитената и сигурна среда на училището, с подкрепата на съучениците и родителите, те представиха по възможно най-добрия начин себе си.
След като представиха своите презентации, имаха възможност за диалог с родителите, както и да почерпят от техния житейски опит. Те им дадоха насоки как да се представят по-добре при презентиране, умение, което е от изключителна важност в нашето съвремие, как да подготвят презентации и най-важното - успокоиха ги. Успокоиха ги, че всеки човек изпитва тревожност, когато трябва да презентира пред публика, и че е нормално те да са така в момента. Защото всички знаем, че няма перфектни хора във всичко и въпреки това, мотивацията и желанието да надскочим себе си, ни водят напред. А тези ученици надскочиха своето притеснение и дадоха най-доброто от себе си, за да помогнат на другите със своите опит и знания.
 

Участие в общинския кръг на състезанието по изобразително изкуство "Лаборатория за изкуство"

25/02/2023 14:35

На 25.02.2023 г. ученици от пети клас с учители Явор Янков и Елена Янева взеха участие в  общинския кръг на състезанието по изобразително изкуство "Лаборатория за изкуство"! Темата бе "Пеперуди" в рамките на глобалната тема на състезанието "Изкуство и математика - в изкуството има логика"! Пожелаваме им успех и класиране на следващия кръг на състезанието!

"Родители в клас представят професии"

24/02/2023 14:31
Продължаваме с инициативата "Родители в клас представят професии" .
Днес, 24.02.2023 г. при нас, в 3А клас беше г-н Димитър Канев. Той представи професията софтуерен инженер/програмист.
Беше подготвил много интересна презентация. Децата слушаха внимателно и задаваха въпроси.
Времето мина неусетно, а учениците разбраха какво означава професията програмист, колко трудна, но и интересна е тя. За да си добър програмист трябва да се справяш отлично с математиката....И не само. 
Може би между децата на 3А има бъдещи колеги на г-н Канев. Надяваме се! 
Учениците изпратиха с благодарност своя гост.
В очакване сме на следващата вълнуваща среща с наш родител!
Благодарим на г-жа Румена Маринова, класен ръководител на 3а клас, че организира това вълнуващо гостуване и че  сподели тези интересни моменти с всички нас!
 
Items: 141 - 150 of 515
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>